SPANYOLORSZÁG ÉS PORTUGÁLIA
Gaspacho: Az egyik legmediterránabb és legkímélőbb kaja, hiszen gyakorlatilag egy csomó összeturmixolt zöldség, hidegen tálalva. És mi lehetne karcsúsítóbb egy jó kis zöldséglevesnél?
Mandula: Nagyon spanyol, nagyon kedvelt, nagyon hatékony. Leginkább a koleszterinszint csökkentésében vannak nagy érdemei, és szinte nem találsz olyan ételt, amibe ne csempésznék bele valahogy!
Fahéj: Állítólag a fahéjat fogyasztó emberek mozgékonyabbak, és ezáltal ugyebár könnyebben megszabadulhatnak egy csomó plusz kilótól. Lehet, hogy erről a spanyolok ugyan nem hallottak, de azért bátran használják a fahéjat, még húsok ízesítésére is.
Paella: Rizs és tengeri cuccok ezek alacsony kalóriatartalmát nem kell ecsetelnünk. Rákból annyit ehetsz, amennyi beléd fér!
Káposzta: Hallottál már a káposztaleves diétáról? Bár önmagában csak káposztát magunkba tömni elég nagy hülyeség, de ha a portugálok mináját követve benyomsz egy kis caldo verdét - vagyis káposztalevest -, tuti, hogy nem kell aggódnod az alakodért.
OROSZORSZÁG
Nyers hagyma: Az oroszok jóban vannak a nyers hagymával, fogyasztják is bőven, sőt a zöldhagymának a szárát is felhasználják. Ráadásul a hagyma lúgosítja a szervezetet, vagyis csökkenti az éhségérzetet.
Rákok és hüllőfélék: A tengeri akármik, a fehér húsok a fogyni vágyók receptkönyvében előkelő helyen szerepelnek.
Salátareggeli: Mi lehetne egészségesebb, mint reggelente jó sok salátát a gyomrunkba lapátolni? Nos, az oroszok épp ezt teszik: szeletelt uborka, paradicsom, hagyma, ecet és olívaolaj a reggeli fogyasztó menü.
Rozskenyér: Az oroszok szinte mindenhez kenyeret fogyasztanak - de nem ám akármilyet! Nagy kedvencük a rozskenyér, ami szinte minden diétában megtalálható.
Cékla: Hallottál már a céklalével turbózott tisztítókúrákról? Most akkor képzeld el, hogy Oroszországban ezt nem időszakosan, hanem egész éveben tolhatod.
OLASZORSZÁG
Olívaolaj: A nálunk ismert, zsírban tocsogó lángos és a jó kis testes disznótoros nem éppen alakkímélő finomságok. Bezzek az olaszok... Nekik aztán mutogathatod a Magyarországon használatos disznózsírt, akkor nem fogod lebeszélni őket a hiperkegészséges olívaolajról.
Friss szószok: Oké, a főleg tésztafélékből álló fogásaiknak magas a szénthidráttartalmuk, de tök jól ellensúlyozzák a kalóriatöbbletet a mindig fdriss paradicsomból készült szószokkal.
Minestrone: csak azért, mert valamit levesnek hívnak, még nem kell feltétlenül húsokból és kalóriadús rántással készülnie. Erre jó példa az olaszok egyik legnagyobb slágerének számító zöldségleves.
Roston halak: A nagy "csizmát" rengeteg víz veszi körül, ami nem csak a strandolásnak, hanem a mindenféle tengeri herkentyűk beszerzésének is kedvez. A halak és rákok köztudottan kevésbé hízlalnak, mint egy jó kis sertédoldalas.

GÖRÖGORSZÁG
Salátauralom: A görögök a frissesség nagy elkötelezettjei, úgyhogy ha a sült krumpli helyett inkább vitaminokban gazdag cuccot ebédelnél, akkor a görögöknél tuti jó helyen keresgélsz. Egy jó kis görög sali, hmm...
Tengeri kincsek: Azt mondtam már, hogy a halakban található jód is remek fogyasztó hatással bír?
Fogyasztó fűszerek: A görög kaják sztárjai a fűszerek, amelyek többsége tuti út a karcsúsághoz. A koriander például zseniális méregtelenítő hatású, az oregánób beindítja a szervezet bélműködését, míg a bazsalikom fokozza az anyagcserét. Mi másra vágyhatna az ember lánya?
Füge: A görögök egyik kedvenc gyümölcse az egyik legszuperebb emésztésserkentő trükk, amit ismerünk. Ki ne akarna egy szuper gyümölccsel megszabadulni a fölösleges kilóktól? Amúgy vízhajtó hatása is van, úgyhogy már csak ezért is érdemes kipróbálni.
TÖRÖKORSZÁG
Petrezselyem: a törökök kajáiban a petrezselyemért vagyunk oda a legjobban, méghozzá azért, mert ez a jelentéktelennek tűnő fűszernyövény tartalmazza azokat a zsírégetéshez nélkülözhetetlen vitaminokat, amiket egyébként mesterséges kapszulákban szoktunk magunkhoz venni.
Padlizsános kaják: A még sokak által ufónak tartott lilás zöldségből a törökök rengeteg különböző dolgot tudnak készíteni, ami azért szuper, mert a zöldségek közül a padlizsánnak van talán a legkisebb kalóriatartalma.
Mindenféle magvak: törökországban közkedveltek az olajos magvak, amik csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal kis mennyiségben fogyasztva a tested zsírraktárait is megbolygatják. Dió, pisztácia, mogyoró és fenyőmag az igazi török tutiság.
Olajbogyó: Tipikus török előétel, amitől csak jót tudok mondani: olyan tekítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek fokozzák az anyagcseréd működését, javítják az emésztésedet és gátolják a zsírok lerakódását - vagyis: imádnivaló!
JAPÁN ÉS KÍNA
Rizstenger: Az egyik legkönnyebben emészthető köret, témájában egyértelműen Japán és Kína a király.
Nyers kaják: A japánok szerint ha az istenek úgy akarták volna, hogy sütve vagy főzve együk meg az élelmiszereket, akkor eleve úgy teremtették volna őket. Éppen ezért a keleti országokban legtöbbször nyersen vagy párolva készítik az ételeket, megkímélve ezzel a gyomrot a zsíradékoktól.
Kis adagok: Ők aztán nem tudják, mit jelent a "nagy zabálás". Soha nem készítenek egyféle kajából sokat, inkább keveset és sokfélét, így egyetlen turista sem esik bele a habzsolás csapdájába.
Egyensúly: A keletiek úgy tartják, hogy minden étkezésben meg kell lennie a gabonafélék, a zöldségek és a húsok egyensúlyának. Fogadjunk, hogy amikor ezt több ezer évvel ezelőtt kitaálták, nem is tudták, hogy a mindenkori diéták egyik alapszabályát fogalmazták meg.
Szóját szójával: Szinte nincs is olyan fogásuk, amibe ne tudnának valahogy belecsempészni egy kis szóját, ami szintén a fogyni vágyók egyik titkos fegyvere.

FRANCIAORSZÁG
Növényi zsiradékok: A franciák nem vírják a túl zsíros dolgokat. Könnyen emészthető zsiradékokat használnak, amik gyorsan kiürülnek a szevrezetből, nincs idejük lerakódni a fenekeden.
Friss fűszerek: Kakukkfű, tárkony, petrezselyem, turbolya - csak néhány a franciák által kedvelt fűszerekből, amik emésztésfokozó, étvágycsökkentő és más kedvező hatással vannak a szervezetedre.
Bazsalikom: A fűszerek közül ki kell emelnünk a bazsalikomot. A francia konyha egyik alapját adó növény legnagyobb előnye, hogy feltöri a zsirraktárakat, ami ugyebár egyenes út a fogyához. Éljen a bazsalikom!
Tengeri herkentyűk: Csigaimádó gallok? Naná! Mielőtt közölnéd, hogy ez gusztustalan, elárulom: a tengeri halak, a csigák, kagylók mind kalóriaszegények, az orsztrigának meg egyéb jótékony hatásai is vannak.
Sajtok: a sajtokat a szíros ételek közé sorolják, de a franciáknak annyi különöbző eljárással készülő ilyen cuccuk van, hogy tutira találunk magunkban nélhány, bármikor fogyasztható füstölt sajtot. Figyelem! Csak akkor működik a trükk, ha betartod a 30 grammos napi sajtkorlátot!
|